dimarts, 21 de gener del 2014

Tres Tombs a Tàrrega (Urgell) i Monestir de Sta. Maria de Gualter (Noguera)


Com ja sabeu, el passat 17 de gener va ser Sant Antoni i amb ell arriba la tradicional benedicció d’animals i...els Tres Tombs!!





A Tàrrega es celebra aquesta festivitat el proper diumenge. Aquesta tradició centenària dels Tres Tombs perdura a Tàrrega gràcies a una desfilada de carrosses i muntures que rememoren les tasques del camp.








El recorregut s’iniciarà a 2/4 de 12 del migdia amb la benedicció a la Plaça de Sant Antoni. Tot seguit, els participants encapçalats pel pendonista s’adreçaran cap a la Plaça del Carme per reviure els Tres Tombs. Centres escolars, entitats i agricultors de la zona desfilaran fent gala els seus quadres escènics. Imatges de la vida rural s’alternaran amb d’altres sobre temes d’actualitat, sovint impregnades de reivindicació a favor del territori. Els organitzadors premien les millors creacions en les categories de tema agrícola i tema lliure. Al seguici no faltaran elements de la cultura popular com els gegants o Lo Tossino.



Us deixo amb un vídeo dels Tres Tombs de l'any passat fet per Ràdio Tàrrega.



I canviant de tema, fa dies que no us animo a explorar una mica el territori pel vostre compte! Sempre he pensat que una de les millors maneres de passar un diumenge és agafar el cotxe i deixar-se portar. Tenim molts racons amb encant prop de casa que desconeixem!

Un d'aquests podria ser el Monestir de Sta. Maria de Gualter que és troba a la Baronia de Rialb (la Noguera).
Aquesta església data del s. XII - XIII. En tota la fàbrica de l'església s'hi aprecia la grandesa i la bellesa de l'estructura romànica. Actualment, es troba en fase de restauració, ja que a causa de l'explosió d'un polvorí que hi havia al seu interior que tingué lloc durant la darrera Guerra Civil, al 1939 el conjunt va ser destruït. 








Ponts i de Gualter van ser ocupats pel comte Guifré el Pelós abans del 890 i cedits al monestir de Ripoll perquè hi establís un priorat benedictí.
Vers el 1118, amb la constitució d'una confraria de clergues i laics per dur a terme les obres, la primitiva església existent fou renovada per una altra, enllestida i consagrada el 1207. El monestir va ser un petit priorat depenent de Ripoll. Aquest priorat va ser un centre important de vida religiosa i comunitària que quedà demostrat per les continues donacions i per l'activitat contractual i per la intervenció dels llegats papals a favor del monestir.





En aquests enllaços trobareu el Calendari itineraris guiats iHoraris!!


Informació i reserves:
Oficina de Turisme de la Baronia de Rialb
Tel. 973 460 234
turisme@baroniarialb.cat

Castells de Lleida
Tel. 973 402 045
info@castellsdelleida.com






 Us faig algunes propostes però recordeu que al Calendari d’activitats trobareu moltes altres propostes.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada