dijous, 12 de febrer del 2015

Pobles amb encant de l’Urgell


Prop d'una trentena de petits pobles lleidatans han constituït una associació per treballar conjuntament en un nou producte turístic d'alta qualitat. Volen desenvolupar els seus nuclis com a referents de la qualitat i la sostenibilitat per créixer i atreure visitants d'arreu. Són els Pobles amb Encant de Lleida.


Pobles amb encant de l’Urgell

El poble és envoltat per una xarxa d’antics camins que comuniquen Verdú amb els pobles veïns. L’origen d’aquests camins ve de facilitar l’accés de persones, carruatges i bestiar a l’antiga Fira de Verdú. Les parets de marge que els delimiten servien per canalitzar el pas del bestiar; avui ordenen turonets i petits fondals on es conreen ametllers, oliveres, cereals i vinyes. El paisatge del seu terme sedueix per la seva simplicitat i per la llum intensa de les terres planes. El terme és dels mes grans de la contrada, te una extensió de 35 quilòmetres quadrats, la seva major part conreable a excepció d’algunes zones costerudes on creixen alzines, garrics i algun pi. 



El nucli antic de Guimerà és en el seu conjunt una extraordinària mostra d'urbanisme i arquitectura medieval. Es caracteritza per la presència d'arcs, coberts, cases pont, porxos i una variada mostra d'elements com portalades, finestres i balcons. Destaca, a més, l'existència d'un pou de gel.
Tot aquest conjunt d'elements arquitectònics i urbanístics va determinar la declaració de Guimerà, l'any 1975, com a Conjunt Històric Artístic.




Vallbona de les Monges  (http://www.vallbonadelesmonges.cat/)

MONESTIR CISTERCENC DE SANTA MARIA
Declarat monument historicoartístic l'any 1931, aquest monestir és l' únic monestir femení de la Ruta del Cister.
Es tenen dades del 1153, en el qual hi havia una comunitat mixta que aplegà l'eremita Ramon de Vallbona. Uns anys després, el 1176, quatre monges vingudes del monestir de Tulebras, a Navarra, van establir-se en ell i s'uniren a l'orde del Cister. El segle XVI, a raó del concili de Trento, que prohibia la despoblació i/o isolament dels monestirs femenins, es formà el poble de Vallbona de les Monges al voltant del monestir. Els habitants eren vinguts de Montesquiu, un poble avui abandonat, als quals les monges els donaren terres per cultivar i habitatge.
El monestir ha conservat la comunitat durant més de 850 anys amb excepció dels temps de guerra.
Aquest monument es caracteritza per haver ingressat moltes abadesses duna alta categoria social, moltes d’elles procedents de la noblesa.

És repòs de les despulles de la Reina Violant d'Hongria, muller de Jaume I el Conqueridor i llur filla, Sança dAragó.






Oferta cap de Setmana: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada